Zbog crvene haljine izašla sam izvan komfor zone

Stylish producentica i predvodnica novog vala kreativnosti Ana Badurina stvara iza kamera, a ovoga puta stala je – ispred

Razgovarao: Srđan Sandić

Ana Badurina – tvrdi da se do 25. godine života bezbroj puta izgubila i zaljubila, te u 2016. konačno upoznala ljubav svog života – video produkciju. Tada s redateljem Lukom Sepčićem osniva SESTRICE, te aktivno radi na snimanju video spotova za razne hrvatske izvođače. U pandemijskoj je godini postala dio produkcije zabavnog programa Nove TV u kojoj se uči disciplini. Teži istraživanju umjetnosti u svakom smislu, voli ljude pozitivnog duha, pojačanog entuzijazma pa kada se mnogima čini i uzaludnim. Jedva čeka slobodu, rave i zagrljaje, jer je nježnost sve što je potrebno ovom svijetu da se riješi većina problema. Posebno ističe da voli Gloriju Glam, Srđana i Vedranu i sve u studiju i režiji.

Kako bi glasila vaša definicija mode?

– Moda je za mene način izražavanja, dio ljudske osobnosti i karaktera te definitivno umjetnosti. Uživam promatrati umjetnost u svakom obliku, najviše onu koja meni nije srodna, jer me uvijek iznenađuje, pokazuje svoje sfere i mogućnosti i uči me koliko se kroz istu možemo izraziti i stvarati.

Biste li se opisali kao pustolov, doslovno, metaforički?

Mislim da zaista jesam pustolov u svakom smislu. Cijeli je moj put zapravo satkan od trenutaka hrabrosti, ludosti i prepuštanja.

Na koji način novi komadi H&M Studio kolekcije odgovaraju vama, vašem karakteru?

– Volim izlaziti van komfor zone, a to je za mene napravila crvena haljina. Nikada se u takvom komadu odjeće ne bih zamislila, ali činjenica da smo išli u taj korak potpuno me iznenadila i dala mi dozu ženstvenosti na koju zbog prirode svog posla često zaboravim. To je ono što najviše volim u modi. Iznenađuje, čak i kada se mi sami stavimo u neke okvire. Cijela je kolekcija hrabra, dok s druge strane sadrži nekoliko prekrasnih basic komada kojima se uvijek razveselim.

Kako biste opisali svoj stilski izričaj i što on za vas osobno predstavlja? Koliko vam je važan u reprezentaciji sebe, svog rada?

– Možda sam karakterno i poslovno hrabra, ali stilski zaista nisam toliko. U mojem ormaru prevladavaju neutralne boje, većinom crna, bijela, siva i traper. U njima sam svoja, a dok nosim crno, nosim svu sigurnost koja mi je potrebna. Pošto većinom živim život na setu, iznimno mi je važna udobnost, dok u slobodno vrijeme uživam u kvalitetnom basicu. U igri s nakitom i kvalitetnim detaljima često stavim naglasak na ono što taj dan želim istaknuti. Također uživam u muškim komadima. Nek´ je oversized i jednostavno. Nema mi veće ljubavi od bijele muške košulje i crnog sakoa. Moram priznati da me crvena haljina možda malo i ohrabrila za mogući korak naprijed. Istina, ovisno o segmentu posla, ali smatram da moj stil ne definira moj rad i način rada. Klijent je uvijek svjestan uvjeta i prirode posla u kojem funkcioniram, a na kraju dana, najvažnija mu je moja efikasnost.

Koja je po vama poveznica umjetnosti i mode?

– Možda bih to najlakše objasnila kroz svoj primjer. Kada Luka s kojim stvaram složi određeni vizual i moodboard, sektor koji definira look izvođača, jednostavno diže priču na još jednu razinu iznad. Dogode se stvari o kojima mi ni ne sanjamo i zato volimo spajati kreativne ljude u jedan tim. Svatko daje svoj doprinos kroz svoje oči. Ponekad ni u najluđim snovima ne možemo zamisliti kako bi se neke boje i uzorci uklopili u njegovu viziju. Ali onda slijedi najbolji dio priče. Ako se pametno odaberu ljudi, nastaje eksplozija umjetnosti, mode, svjetla, lokacije, kadra i na kraju dana – glazbe.

Kako biste opisali svoju radnu / umjetničku poziciju?

– Zaista uživam u svojoj ulozi producenta u Sestricama. Djelujemo godinama po istom sistemu. Čim dobijem uvid u storyboard, razmišljam koja bi kombinacija ljudi mogla stvoriti savršenu priču, ili s druge strane, tko bi nas potpuno mogao iznenaditi. Pažljivo biram ljude s kojima radim. Jako mi puno ovisi kakva je energija ljudi, radna etika i neko razumjevanja načina rada, uopće. Mislim da je zapravo ljepota mog posla upravo u tome što mogu birati tim, a to se ispostavilo da itekako djeluje na samu atmosferu snimanja, efikasnost, a na kraju dana i na željeni rezultat. Upoznavajući ljude kroz branšu, brojni su me kreativci potpuno oduševili svojim pristupom, stvaralaštvom, otvorili mi još neke horizonte i načine razmišljanja i dali mi tu dozu hrabrosti, da nikada ne igramo na sigurno.

Kako vidite mjesto žene u ovomu našem društvu, a kako svoje – intimno? Kojim se pitanjima ponajviše bavite?

– Smatram da su žene sve glasnije i hrabrije. Osobno radim u okolini gdje žene prevladavaju, a i kada nije taj slučaj, izazivaju ogromnu količinu poštovanja. Moram priznati da sam od svog početka do danas imala malu borbu s postavljanjem u poslovnom svijetu. Često me se smatralo mladom i nadobudnom curicom, ali sam u startu odlučila da nemam ništa protiv ako ljudima smeta entuzijazam, pa kako ga god već žele nazvati. Sve ovisi o nama samima. Stoga mislim da je međusobna podrška iznimno važna. Mentorirana sam i vođena kroz život zaista snažnim ženama koje su me puno naučile i savršeno me usmjerile pa težim da na neki načim isto napravim i za neku buduću generaciju.

Koja vas umjetnička / životna pitanja u vašemu djelovanju trenutno okupiraju?

– Često razmišljam zapravo gdje me sve moji interesi i okruženje mogu odvesti. Volim ovo što radim ali um mi je vječito otvoren za nove prilike i istraživanja. Ne želim se ograničavati u svijetu punom mogućnosti. Za sada, sve ide nekim svojim prirodnim tokom, i na tome sam svakim danom iznimno zahvalna.

Kako ste doživjeli 2020. godinu, a kakav odnos gradite prema 2021. u kojoj smo?

– Ne mogu lagati, 2020. bila je koliko mentalno izazovna godina, toliko i poslovno uspješna. Dogodile su mi se zapravo neke zaista ključne i velike stvari. Postala sam dio TV produkcije s kojom sam ušla u još neke sfere razvijanja i učenja. Sestrice su radile punom parom i stvarali smo koliko god smo mogli i koliko su mogućnosti dozvoljavale. Živjeti umjetnost u 2020. bio je luksuz ali i veliki izazov. Biti kreativan u vrijeme globalnog gašenja i ljudske težnje za slobodom, čini se čak nevjerojatnim. Ali vrlo često me to ”bježanje” u naš svijet, održavalo prisebnom. Za 2021. nemam planova. Naučila sam nešto, ali idem dalje i nadam se najboljem. Mislim da više nema smisla postavljati neka očekivanja, ali opet, nije riješenje ni tonuti dublje. Vjerujem da će se sve posložiti kako spada, na nama je samo da prepoznamo prilike, budemo hrabri, a prije svega svjesni da prođe sve, i dobro i zlo.

Na kojim projektima radite?

– Sa Sestricama trenutno pripremam nekoliko spotova do ljeta. Radimo s nekim izvođačima s kojima smo uhodani, a dolaze i neki novi izazovi pa se tome iznimno veselim. Na televizijskom planu je pun raspored uzbudljive godine pa se samo nadam da ću uspjeti sve posložiti i odraditi efikasno i uspješno. Ne bih voljela još dolaziti u poziciju da biram između ove dvije sfere jer u svakoj uživam na svoj način. Ali kao što sam rekla, vrijeme će pokazati. U svakom slučaju, ukoliko mi nešto ne stane na put, kao recimo virus, čeka me uzbudljiva i radna 2021.